Hidrolik Kireç Enjeksiyon

Genelde tarihi eser restorasyonunda kullanılan hidrolik kireç enjeksiyon, doğal hidrolik kireç harcı olarak hazırlanır. Hidrolik kireç enjeksiyonu; çimento, asbest karışımı içermeyen, kireç harcı içerisinde mikronize karbonatlar barındıran, tarihi yapılar için uygulanan enjeksiyon sistemidir.

Taş, tuğla veya almaşık duvarların zayıflayan taşıma kapasitelerinin güçlendirilmesi, özellikle çatlakların onarılması amacıyla kullanılan enjeksiyon harcıdır. Bu sistemin kullanıldığı yerler; Tarihi kargir yapılarında, kargir kubbe, tonozların çatlaklarının onarımında, tarihi kargir duvarlara temel oluşturmada, büyük boşlukların doldurulmasında, çatlakların kapatılmasında, güçlendirilmesinde kullanılmaktadır.

En eski kimyasallar arasında yer alan hidrolik kireç sistemi, en eski ülkeler; mısır, babil, hitit, finike, persler tarafından kullanılan en etkili bileşim harcıdır. İlk romalılar zamanında kullanılan hidrolik kireç, su yapılarında kullanılmıştır. Bu sistem su içerisinde sertleşme özelliğiyle yapı inşaatlarında kullanılmıştır.

Türkler tarafından keşfedilen horasan kireç enjeksiyon harcına yumurtanın beyazı, yumurtanın kabuğu, incir yaprağı sütü, kan, yulaf, hayvan kılları gibi farklı maddeler katılarak yapıların yapımında, onarımında etkili bir formül ortaya çıkarmışlardır. Örneğin; Osmanlı Devleti döneminde Selimiye Camii yapımında bu sistem içine yumurta akı karıştırılarak camii imar edilmiştir.

Epoksi Enjeksiyon

Yapılarda, betonlarda, taşıyıcı kolon ve kiriş çatlaklarının onarımında kullanılan epoksi enjeksiyon sistemi, çatlayan, tekrar açılan çatlakların kapatılmasında, onarılmasında en etkili enjeksiyon uygulamasıdır. Oluşan çatlakların üzerine delikler açılarak dübeller aracılığıyla epoksi enjeksiyon uygulaması yapılır. Çatlakların alçak yada yüksekliğine göre dışına taşmasını engelleyen kalem enjektörler kullanılır. Onarılacak çatlakların yüzeyi epoksi enjeksiyon harcı ile düz kalacak şekilde kapatılır.

Çatlakların oluşma sebepleri; deprem, şiddetli soğuk, çürük malzeme kullanımından kaynaklanan imar nedenleriyle çatlaklar oluşur. Betonarme yapılarında sıkça görülen çatlakların onarımında epoksi enjeksiyon sistemi kullanılır. Çatlamadan önceki taşıma gücüne, dayanıklılığına kavuşturulmasında en etkili yöntem epoksi enjeksiyon uygulamasıdır. Zemin tamirinden çoğunlukla epoksi zemin kaplama uygulaması yapılmaktadır.

Çimento Enjeksiyonu

Suya, toprağa karşı duyarlı yeraltı yapılarında kullanılan çimento enjeksiyon sistemi birçok inşaat projelerinde uygulanan bir sistemdir. Bu uygulama büyük yapılarda; fabrika, üniversite, köşk, kilise, camii, büyük binalarda, deprem, korozyona karşı dayanıklılığı artırmak içinbu sistem kullanılır. Zeminde oluşabilecek sıvılaşmayı engellemek, azaltmak maksadıyla gradasyonunda 0,5 mm.’den

az ufak daneleri olmayan zeminlere alçak basınçlı bu sistem uygulaması yapılmaktadır. Çatlamış, bozulmuş zeminlerde, yeni inşa edilecek yapılarda zemin içerisine basınçlı hava, su testi yapıldıktan sonra çimento enjeksiyon ugyulamasını yaprak zeminin güçlendirilmesi sağlanır. Uygulama esnasında zemine yüksek basınçla beton kolonların çimento enjeksiyonuyla doldurulmasıyla işlem tamamlanır.

Kimyasal Enjeksiyon

Temel olarak sıvı, akışkan, yapısal malzemelerin basınç altındaki uygulamalarında kimyasal enjeksiyon sistemi kullanılmaktadır. Zemin içerisine yerleştirilme şekline bağlı olarak hazırlanan kimyasal enjeksiyon, sıvı, akışkan bir yol izleyecek şekilde uygulanmaktadır. Yapı kimyasalları, yeraltı yapılarında kullanılan bu sistemin ürünleri kullanım yerlerine göre şunlardır; poliüretan, kimyasal, çimento injection tipleridir.

epoksi enjeksiyon sistemleri olarak negatif su basıncına karşı malzemeler kullanılmaktadır. Kimyasal enjeksiyon ürünleri suyu gördüğü anda reaksiyona girer. Suyun olmadığı ortamlarda dahi reaksiyona girip köpük etkisi gösteren ürünler de vardır. Karayolları, metro, tren tünellerinde su yalıtımı, konsolidasyon, onarım, güçlendirmede kullanılan kimyasal enjeksiyon, teknolojik ürünlerin teknolojik cihazlarla kullanılmasını gerektirir

Poliüretan Enjeksiyon

Metro, tren, karayolları tünelleri yeraltı yapılarında, su havuzlarında, su tanklarında, barajlarda, bodrum katlarında kullanılan poliüretan enjeksiyon sistemleri özel izolasyon uygulama işlemidir. Türkiye’de ilk teknolojik ürünleri, cihazları kullanarak bu sistemin  uygulamalarını geçekleştiren Delta Yapı, Türkiye’nin melen, taisei marmaray, kismak, hasdal, dolmabahçe bomanti gibi büyük yeraltı yapılarında bu sistemi başarıyla tamamlamıştır. Yapı kimyasalları kullanılarak uygulanan poliüretan enjeksiyon,

yeraltı yapılarında su sızıntısını engellemek, betonun yapısını, donanımının korunmasını sağlamak için yapılan güçlendirme sistemidir. Poliüretan enjeksiyon uygulamalarında yapının perde döşemesinden belirgin şekilde su gelmesi gözlemlenerek suya karşı reaksiyon gösterecek poliüretan enjeksiyon işlemi yapılır. Beton yapıları içerisinde su ile şişen bölgenin çatlaklarına, boşluklarına bu sistem uygulanarak suyun sızması engellenir. Dilatasyon derzi, kontak enjeksiyonu, zemin konsolidasyon enjeksiyonu uygulamalarını da teknolojik ürünlerle çözüyoruz.