Cami Restorasyonu Konsolidasyon Çalışmaları
Delta Yapı olarak inşaat sektöründe gösterdiğimiz başarılara cami restorasyonu konusunda uzun bir zamandan beri eklemiş bulunuyoruz. Cami restorasyonu çalışmalarımızda öncelikle camiyi bazı kısımlara ayırıyoruz. Bu husus imalat aşamasında oldukça önem arz etmekte. Çünkü cami restorasyonu çalışmalarında caminin içinde dışında ve caminin dış beden duvarlarında yapılacak imalatlar farklı teknik ve incelikler içermektedir. Örneğin caminin içinde bulunan minber, mihrap gibi bölümlerde bazı temizlik restorasyonu işlemleri yapılmaktadır. Özellikle ahşap minberlerde zaman içinde ahşabı çürümeye sürükleyen zararlı kurtlar mevcuttur. Ve firmamız olarak ahşap içerisinde kurt yeniklerini özel üretim malzemelerimizle temizlemekteyiz.
Firmamız olarak bünyemizde çalışmakta olan uzman kadromuz ile yıllardır restorasyon işlerini sürdürmekteyiz. Kadromuza dahil ettiğimiz çok sayıda mimar, mühendis ve restoratör cami restorasyonu konusunda uzmanlıkları ile alanında yetkin başarılar sergilemişlerdir. Bu kadro aynı zamanda yılların tecrübesi ile cami restorasyonu nun inceliklerine hakim olmayı ve eserlere uygulamayı sürdürmektedirler.
Yenileme Nasıl Yapılır?
Firmamız cami restorasyonu uygulamasında bölümlere ayırma işleminden sonra cami onarımına başlar. Camide hava şartları eğer uygunsa yapılacak ilk iş kubbede olmalıdır. Kubbenin kurşun kaplı olması durumunda kurşunun yenilenmesi talep ediliyor olabilir. Ayrıca kurşun altından çıkacak malzemenin kalitesi bilinmemektedir. Bunun yanında caminin içinde onarıma başlayabilmek için kubbenin sağlam olması gerekmektedir. Kubbede oluşabilecek herhangi bir göçük riskine karşı da kubbenin askıya alınma ihtimali de bulunmaktadır. Tüm bu ihtimaller göz önüne alınarak kubbe onarımı tamamlanır ve cami içine geçilir.
Cami içinde ise cami iç duvarlarından mihrap, minber ya da kadınlar mahvili gibi çok sayıda bölüm projede öngörülen hususlar doğrultusunda gerekli onarımlar şirketimiz tarafından itina ile yapılmaktadır. Ayrıca şirketimizin bünyesinde atölyeler bulunmakta olup gerektiği zaman şirket atölyelerinde gerektiğinde de bizzat şantiye alanında kurulan atölyelerde bazı küçük parçaların onarımı ve yapılmaktadır.
Çalışmanın İncelikleri Nelerdir?
Cami restorasyonu çok sayıda ince işi de beraberinde getirmektedir. Öyle ki eski eser özelliği taşıyan camilerin içinde oymalar, kabartmalar, çiniler, mozaikler yer almaktadır. Cami içinde bu tarz süslemeler barınması durumunda ise bazı yöntemler uygulanarak temizlik ve onarım çalışmaları sürdürülmektedir. Özellikle çini, kalem işi, oyma ve altın varaklı süslemelerin temizlik, bakım ve onarım işlerini bazı özel meslek grupları üstlenmektedir. Delta Yapı olarak bünyemizde cami restorasyonu konusunda yer alan uzman süsleme ustaları gerek çini, gerek oyma, gerekse kalem işi süslemeler itina ile yapmaktadır. Ayrıca sadece süslemelerden söz etmek yeterli olmayacaktır.
Camiler içinde çok sayıda ahşap işçilik gerektiren kısımları da barındırır. Ayrıca mermer oymalarda camilerde sıkça rastlanan kısımlardandır. Şirketimiz bünyesinde bu konuda çalışan çok sayıda mermer ustası eski eser mermerlerin bakım ve onarımını üstlenmektedir. Bir başka kısım ise taş işçiliğidir. Eski eserlerin içinde barındırdığı çok sayıda doğal taş bulunmakta olup her birinin işçiliği farklıdır. Firmamız olarak yıllardır taş işçiliği gerektiren harpuşta yapımı, taş oyma işlemleri, çörten yapımı vb birçok taş işçiliği gerektiren imalatı mesleki yeterliliğe sahip taş ustalarımız ile yapmaktayız.
Malzeme Nasıl Seçilmelidir?
Cami restorasyonu malzemeleri genellikle projede öngörülen malzeme seçimi doğrultusunda tercih edilmekle beraber malzemenin kalitesi şirketimiz tarafından tespit edilmektedir. Bu konuda bazı hassas noktalarımız bulunmakta olup şöyle özetlememiz mümkündür. Taş alımlarında taş ocağına bizzat giderek alınacak cami restorasyonu malzemesinin kontrolü şirketimiz tarafından yapılmaktadır. Çok sayıda çatlak içeren taşların görevine hizmet edemeyeceği öngörüsü ile şantiyemize gelmesi durumunda dahi değiştirme yoluna gitmek şirket politikamızdır. Ahşap malzemeler de ise birinci sınıf malzeme tercih etmekteyiz. Ayrıca ağaç imalatı gerektiren durumlarda malzeme temini sırasında ağaçlar incelenerek çatlak olup olmadığı şirketimiz personelleri tarafından kontrol edilmektedir.
Cami Restorasyonu Şantiyesi Nasıl Olmalıdır?
Firmamız her cami restorasyonu şantiyesinde yetkin bir mimarı şantiye şefi olarak bulundurmaktadır. Şantiye şefi şantiye içindeki tüm işlerin sırasıyla ve gerektiği gibi yapılmasından sorumlu olup şirketimiz yetkililerine günlük rapor sunmaktadır. Ayrıca şantiyenin güvenliğinden de şantiye şefi sorumludur. Bunun yanında şantiye şefi tarafından günlük doldurulan şantiye defterleri düzenli olarak incelenmekte olup ilgili yapı denetim şirketi ya da denetimden sorumlu kurum personeline sunulmaktadır. Cami restorasyonu şantiyesi şantiye çalışanlarının gününün büyük bir kısmını geçirdiği yer olması nedeniyle şirketimiz tarafından her türlü ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri özelliklere sahip ekipmanlarla oluşturulmaktadır. Konteynır kurularak günlük yemek ve çay ihtiyaçları da sağlanmaktadır.
Bir diğer sayfamızı incelemek için linke tıklayınız. https://www.deltayapi.net/kilise-restorasyonu/